Beetje geschiedenis

Het gemengd koor van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans August De Boeck (zoals het toen nog heette) werd opgericht in 1966. Na Herman Bronselaer en Veva Van de Sompele nam in 1992  Johan Van der Beken het dirigeerstokje ter hand.
In 1993 werd tweemaal de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell opgevoerd, een herneming van een vroeger project met de zangklas en het strijkorkest van de academie. In hetzelfde jaar figureerde onze groep bij toneelkring Tijl in Ternat als dorpskoor De Zachte Keel in het gelijknamige stuk van Felix Timmermans.
In maart 1994 voerde de Koninklijke Harmonie De Katholieke Gilde onder leiding van Luc De Vleeschhouwer haar halfvastenconcert op. In de nummers The Magic of Disney en The Sound of Music vormde het koor samen met Pojedu uit Melle en Uscia uit Huise een zanggroep van 80 mensen voor de vocale vertolking.
Tijdens de Kerstconcerten van 1997 tot 2002 werd in de Sint-Martinuskerk te Asse de samenwerking met Pojedu succesvol voortgezet.
Op zondag 8 april 2001 werd de Markus-Passion van Reinhard Keiser uitgevoerd. Tevens werkte het koor mee aan het dubbel Disneyconcert op 26 en 27 oktober 2001, een organisatie van de harmonie De Gilde met het cultureel centrum Den Hoorinck te Zellik.
Van 18 tot 23 december 2002 verbleef het koor te Wenen. Samen met het gemengd koor Pojedu uit Melle traden wij op in het Rathaus (‘Adventsingen’) en voor het paleis van Schönbrunn.
In november 2006 bracht het Academiekoor de Dominicusmesse, Missa in C van W.A. Mozart ten uitvoering in de Sint-Martinuskerk te Asse.
Samen met Fa-Si-nant en Pojedu vertolkten we in 2005 het oratorium Paulus van Felix Mendelssohn-Bartholdy.
In 2008 en 2013 werd met dezelfde bezetting het Requiem van Giuseppe Verdi en in 2009 het oratorium Die Schöpfung van Joseph Haydn opgevoerd.
Samen met drie andere koren, hebben we, onder leiding van Tim Van Medegael van harmonie Concordia Merchtem, in mei 2011 de Carmina Burana van Carl Orff gezongen in Merchtem en Bornem.
In 2012, het August De Boeckjaar, zongen we, wederom met Pojedu, in de abdijkerken van Affligem en Grimbergen werken van de benedictijn Dom Augustinus Verhaegen en van de naamgever van ons koor (1865-1937).
Met het Arenbergkoor uit Leuven en het Amicalekoor uit Malderen vormden we een 150-koppig gezelschap tijdens de uitvoering, in mei 2013, van Queen in Harmony, samen met Harmonie De Gilde uit Asse.
Ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog voerden we in november 2014 op drie locaties samen met Pojedu en Fa-Si-nant het Requiem van Mozart uit, gecombineerd met de tekst van Marc De Corte, Nooit meer Keizer. Een vertelling over een droom die stukslaat in de Groote Oorlog.
In november 2016 vierden we ons vijftigjarig bestaan en het feit dat Johan 30 jaar dirigent was van Pojedu (Melle). Het Jubileumconcert bestond uit drie werken die al jaren op de verlanglijst van Johan stonden: de Messe in As-Dur van Schubert, de majestueuze treurzang Nänie van Brahms en de overbekende Koorfantasie van Beethoven, waarin Steven Hellemans excelleerde in de pianopartij. In mei 2017 verzorgden we in de prachtige Sint-Stephanuskerk te Mollem ons aperitiefconcert in samenwerking met het Jongerenkoor.
De Waalse componist André Waignein overleed helaas net te vroeg om de Belgische première van zijn Magnificat voor koor, sopraan en harmonieorkest mee te kunnen maken. We voerden dit prachtige werk uit in Gent en in de schitterende dominicanerkerk Sint-Paulus (1517) in Antwerpen, op resp. 27 en 28 januari 2018. Sopraan was Anja Van Engeland. Naast ons koor en Pojedu nam het Philharmonisch Koor Antwerpen deel aan de uitvoering die onder leiding stond van Erik Demarbaix. De Koninklijke Harmonie Concordia uit Maaseik voerde ook nog Ode on Saint Cecilia’s Day van Händel in een arrangement van Waignein uit, alsmede het Deus ti salvet Maria, een Sardijns lied uit 1725 in een arrangement van solist Arthur Vanderhoeft.

Ons koor verzorgt de Viering van Kerstmis en de Paaswake in de kerk van Kobbegem en neemt ook deel aan de tweejaarlijkse Hopduvelstoet te Asse.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s